Nyheter om kvinnehelse
Hysteri.no setter kvinnehelse på dagsordenen.
Måtte ta senabort i uke 21: – Å gå gjennom et slikt tap samme sted hvor andre får drømmene sine i oppfyllelse var vanskelig
Lina Kristine måtte ta senabort i uke 21 av svangerskapet. Opplevelsen beskriver hun som traumatisk, og oppfølgingen i etterkant mener hun var ikke-eksisterende.

I morgen markeres internasjonal dag for barn som døde i svangerskapet og i livets begynnelse
15. oktober er internasjonal dag for barn som døde i svangerskapet og livets begynnelse. Over hele landet markeres dagen i regi av Landsforeningen uventet barnedød.

Hva skjedde med minoritetskvinners helse i Norge under korona-krisen?
De første månedene av pandemien snakket MiRA-Senteret med over 100 kvinner i nettverket sitt, om hvordan korona-krisen påvirket deres helse-, familie-, arbeids-, og skolesituasjon. Det de oppdaget, var at minoritetskvinner ble hardt rammet av pandemien.
Når kommer den viktige abortdebatten?
Kronikk: Å redusere abortdebatten til antall uker for selvbestemmelse er en grov forenkling. I Hva snakker vi om når vi snakker om abort? tar vi opp hva vi mener er mangler ved vår tids abortdebatt.

Gratulerer til Moving Mamas med Jenteprisen
Jenteprisen 2021 gikk til Moving Mamas for deres arbeid med å få flere innvandrerkvinner i arbeid.

Texas nye abortlov satt på vent
En føderal dommer i Texas har midlertidig blokkert delstatens nye, strenge abortlov, som forbyr abort etter uke seks i svangerskapet.

ME og lært hjelpeløshet
– Etter hvert skjønte jeg (utrolig nok) at sykdommen er mye større enn meg. Større enn stemmen til pasientgruppa. ME viste seg å være et betent tema med dype interessekonflikter. Definisjonsmakt. Kommersielle interesser. Prestisje og forskningsmidler.

Mener falsk informasjon på nett skader 9 av 10 jenter
Plan International har lansert en global underskriftskampanje mot spredning av falsk informasjon på nett. De mener falsk informasjon påvirker jenters psykiske helse, og at slik informasjon er skadelig for 9 av 10 jenter.

Norges kan få sin første nasjonale sjefssykepleier og sjefsjordmor
På vei ut av regjering bestiller avtroppende helseminister, Bent Høie (H), en nasjonal sjefsykepleier og en nasjonal sjefsjordmor. Jordmorforbundet omtaler annonseringen som en gledens dag.

Kvinner med udiagnostisert endometriose sliter med å bli gravide uten IVF
En ny studie fra University of Queensland viser at kvinner som har endometriose, men som ikke fikk diagnosen før etter at de startet på fertilitetsbehandling, endte opp med å trenge flere behandlinger – og slet mer med å bli gravide, enn kvinner som fikk diagnosen tidligere.

Kongresskvinner snakker ut om egne aborter for å endre den politiske samtalen i USA
Abortdebatten raser fremdeles i USA, etter innstrammingene i Texas. Nå deler kongresskvinner personlige historier om egne aborter, i håp om å beskytte reproduktive rettigheter.

Har trukket tilbake studie om endometriose og utseende
En studie mange har kritisert for å være poengløs, ekkel og kjønnsdiskriminerende ble trukket tilbake i 2020. Studien gikk ut på å finne ut av hvor attraktive kvinner med rektovaginal endometriose er.
FHI vil se på om koronavaksinen påvirker mensen
Foreløpig vet man ikke om vaksinene påvirker kvinners syklus, men nå skal Folkehelseinstituttet gjøre grundigere undersøkelser.

Hva skjer når verden ikke tilrettelegges for kvinner?
Samfunnet er basert på et standardmenneske som former hverdagen vår. Standardmennesket er en hvit mann mellom 25 og 30 år på 70 kilo. Hva skjer med verden når den ikke er tilrettelagt for kvinner?

Fikk du med deg den internasjonale dagen for trygg abort?
Tirsdag 28. september ble den internasjonale dagen for trygg abort markert. Flere organisasjoner gikk sammen om en panelsamtale i Oslo, som nå kan sees i sin helhet på Facebook.

Globalt øker fødsler ved keisersnitt. I Norge er trenden annerledes
På verdensbasis tar flere og flere keisersnitt. Dette kommer blant annet av en økning i risikofaktorer hos den fødende. I Norge er trenden likevel noe annerledes, viser en nylig publisert norsk studie.

Aldri vært så mange nominerte til Jenteprisen
I år er over 50 verdige kandidater nominert til Jenteprisen. Det er et rekordhøyt antall, ifølge Plan International Norge.

MS-forbundet fortviler: Medisiner avslått grunnet pris
Rundt 12.000 nordmenn har MS. Over dobbelt så mange kvinner som menn har sykdommen. Denne uken ble det bestemt at tre medikamenter ikke skal innføres i Norge. Grunnen? De er for dyre.

Hormonfri prevensjon for kvinner – gladsak eller nok en ansvarsbyrde?
Tidligere i september kunne NRK melde om at forskere har klart å fremstille et hormonfritt prevensjonsmiddel for kvinner. I etterkant har dette fremskrittet fått kritikk i sosiale medier. Mange mener at dette bidrar til å legge ansvarsbyrden for prevensjon på kvinner, fremfor menn.

Netflix for ME-interesserte?
Alle tidligere foredrag fra Invest in ME har blitt gjort tilgjengelig på nett. Hvis du har eller er interessert i ME, kan du nå se nesten 200 videoer fra konferanser så langt tilbake som 2006.

Slik kan menstruasjonssyklusen din påvirke treningsøkta
Alle opplever å ha treningsøkter av forskjellig kvalitet, men har du noen gang tenkt over at menstruasjonssyklusen kan påvirke treningen?

Lyst til å skrive for hysteri.no?
Brenner du inne med en mening om noe som angår kvinnehelse? Sjekk ut våre retningslinjer for kronikker og debattinnlegg, og send oss en tekst!