Nyheter om kvinnehelse
Hysteri.no setter kvinnehelse på dagsordenen.
Måtte ta senabort i uke 21: – Å gå gjennom et slikt tap samme sted hvor andre får drømmene sine i oppfyllelse var vanskelig
Lina Kristine måtte ta senabort i uke 21 av svangerskapet. Opplevelsen beskriver hun som traumatisk, og oppfølgingen i etterkant mener hun var ikke-eksisterende.

Kan norsk ME-forskning forklare ME-gåten?
ME er en nevrologisk sykdom, hvor 70-80 prosent av pasientgruppen er kvinner. Årsaken til ME er fremdeles ukjent, men nå kan en norsk studie kanskje bidra til å løse ME-gåten.

Ny studie om immunterapi mot kreft viser at kvinner oftere får alvorlige bivirkninger
Immunterapi har i løpet av de siste årene blitt innført som behandling for en rekke kreftsykdommer. Nå viser en ny studie at kvinner har høyere risiko for å få alvorlige bivirkninger av behandlingen.

Global organisasjon samler leger og forskere på ME-feltet
Verdens første, globale organisasjon for ME har endelig blitt opprettet. Den skal samle ledende forskere og leger på ME-feltet, og skal også bli ledet av eksperter som selv har ME.

COSAR-prosjektet skal bidra til bedre forskning på adenomyose
Prosjektet COSAR skal forbedre kvaliteten på forskning på adenomyose, og gjøre den mer relevant for de som sliter med tilstanden. Det internasjonale arbeidet ledes av den norske forskeren Tina Tellum.

Kan vi snart ha en mer åpen diskusjon om surrogati i Norge?
– Å ikke kunne få barn er det mest belastende jeg noensinne har opplevd, både psykisk, fysisk og sosialt. Det å miste håpet er emosjonelt drepende.

Hva skjedde egentlig med abortloven i Texas?
100 år etter grunnleggelsen av American Birth Control League, som senere ble Planned Parenthood Federation of America, stammer Texas kraftig inn på abortrettighetene til kvinner. Hvordan havnet vi her?

Hysteri gratulerer våre nye folkevalgte
Så ble det regjeringsskifte etter åtte år med et blått Norge. Hvordan kommer det til å påvirke norsk kvinnehelse fremover? Hysteri.no følger spent med.

«HYSJ! Fortellinger om abort og seksualitet»
Visste du at Kongsvinger har et helt eget kvinnemuseum? Og var du klar over at de i disse dager har en utstilling om abort og seksualitet?

Behandling, men ikke behandling nok
P-piller brukes som behandling av endometriose. Det sier i hvert fall gynekologer og fastleger. Men for Helfo er ikke p-piller behandling nok i det man skal søke om å få dekket utgiftene.

Fosterdiagnostikk - hvilket tilbud får norske kvinner i fremtiden?
I 2020 ble det vedtatt flere endringer på Stortinget som ga alle gravide i Norge tilgang på fosterdiagnostikk. Under Arendalsuka holdt Bioteknologirådet et arrangement, hvor føringer for fosterdiagnostikk ble diskutert.

OFFERET MOT RØKLA
I Norge har rundt 1 av 10 kvinner blitt voldtatt. I USA har nesten 1 av 5 kvinner blitt utsatt for seksuelle overgrep. Denne boken handler om historien til en av de mange amerikanske kvinnene, som opplevde noe ingen fortjener.

Kvinner med PCOS har cyster, er overvektige og kan ikke bli gravide – eller?
Siden jeg fikk diagnosen PCOS, har jeg lært mye. Blant annet at det eksisterer flere myter rundt polycystisk ovariesyndrom, som med fordel kan knuses.

Hørt om dette globale kvinnenettverket?
Kvinner innen global helse verden over har slått seg sammen og dannet et bredt, øredøvende kvalifisert og inspirerende engasjert kvinnenettverk som ønsker å gi en stemme til alle innen helse, uavhengig av kjønn og annen tilhørighet. De er Women in Global Health.

Har brystkreftoverlevere et dårligere sexliv?
– Seksuell helse har lenge vært tabubelagt i samfunnet. Når det kommer til seksuelle problemer som følge av sykdom, er det nok enda færre som snakker åpent om tematikken.

Det tok elleve år å få diagnosen
Det er en helt spesiell følelse å ligge på en benk med buksa nede.
En fremmed person skal presse inn store, kalde instrumenter innsmurt med glidemiddel i deg. Finne feilen. Ta prøver.

Gratulerer til vinnerne av kvinnehelseforskningsprisen
Hvert år deler Sanitetskvinnenes sentralstyre ut Kvinnehelseforskningsprisen. I år gikk prisen til professorene, Monika Østensen og Marianne Wallenius. Begge er tilknyttet Nasjonal kompetansetjeneste for svangerskap og revmatiske sykdommer ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Rapport om psykisk helse under pandemien indikerer størst økning i psykiske plager hos kvinner
At pandemien har påvirket vår psykiske helse er det liten tvil om. Dette underbygger en rapport som ble publisert tidligere i år. I den kommer det også frem tegn på at kvinner i en viss grad har selvrapportert psykiske plager mer enn menn den siste tiden.

Nesten kvar femte samiske kvinne blir utsett for partnarvald
For første gong har forskarar undersøkt korleis partnarvald verkar på den psykiske helsa til samiske kvinner. No vil dei ta forskinga eit steg vidare.

Barselopprøret forteller: – Det henger igjen en oppfatning av at kvinner er hysteriske
Trenger barselomsorgen et opprør? Ja, mener Cecilia Ingulstad og Aïda Leistad Thomassen, kvinnene bak Barselopprøret.

Hvilke partier setter kvinnehelse på agendaen?
Det er aldri mulig å anslå hvilke partier som faktisk kommer til å jobbe hardest for det de har på partiprogrammene sine, men vi kan i det minste se hvem som lover mest når det kommer til kvinnehelse.

Lyst til å skrive for hysteri.no?
Brenner du inne med en mening om noe som angår kvinnehelse? Sjekk ut våre retningslinjer for kronikker og debattinnlegg, og send oss en tekst!