Gratulerer til vinnerne av kvinnehelseforskningsprisen
Hvert år deler Sanitetskvinnenes sentralstyre ut Kvinnehelseforskningsprisen. I år gikk prisen til professorene, Monika Østensen og Marianne Wallenius. Begge er tilknyttet Nasjonal kompetansetjeneste for svangerskap og revmatiske sykdommer ved St. Olavs Hospital i Trondheim.
I slutten av august ble Kvinnehelseforskningsprisen delt ut av Sanitetskvinnenes sentralstyre, og to som tidligere har vært nominert stakk av med seieren.
Monika Østensen har ifølge Sanitetskvinnene vært banebrytende når det kommer til å skape en helsetjeneste for revmatikere som ønsket seg barn. Hun var først ute i verden til å forske på svangerskap, fødsel og reproduktiv helse hos de med revmatiske sykdommer, og hennes arbeid kvinner med betennelsessykdommer ikke lenger blir frarådet å få barn, men at de heller møter et system med oppfølging og tilrettelegging. I 1992 startet hun også Senter for mødre med revmatisk sykdom ved revmatologisk avdeling. Senteret fortsatte å eksistere etter at Østensen sluttet, og fikk i 2012 status som Nasjonal kompetansetjeneste for svangerskap og revmatiske sykdommer.
– Jeg var total overrasket. Jeg gledet meg at kvinnhelseforskning til slutt fikk en anerkjennelse hvilket den ikke hadde da jeg begynte.
Jeg håper at andre kvinner lar seg inspirere å sette i gang forskning innen kvinners helse. Prisen vi fikk gjør denne forskningen mer synlig, forteller Østensen til hysteri.no
Revmatiske sykdommer rammer ni ganger så mange kvinner som menn
Marianne Wallenius, som er revmatolog og medisinsk faglig ansvarlig overlege for Nasjonal kompetansetjeneste for svangerskap og revmatisk sykdom, bygget videre på arbeidet til Østensen. I dag leder hun også forskningsgruppen RevNatus, som forsker på svangerskap hos kvinner med revmatisk sykdom.
– Det er veldig stas med en sånn pris, og Norske Kvinners Sanitetsforening er en viktig aktør som bevilger mye penger til forskning, spesielt på kvinners helse. Revmatiske sykdommer rammer kvinner i særlig stor grad, og de mer sjeldne bindevevssykdommene som lupus, rammer eksempelvis 9 ganger så mange kvinner som menn, sier Wallenius.
Håper prisen vil bidra til å synliggjøre revmatiske sykdommer
Hun er stolt og takknemlig over å bli tildelt Kvinnehelseforskningsprisen sammen med Østensen.
– Monika har vært en pioner på forskningsfeltet, og vi følger i hennes fotspor for det er fremdeles behov for enda mer forskning på revmatiske sykdommer, sier Wallenius, som også mener pasientene må få enda enklere tilgang på god, forskningsbasert informasjon.
Nå håper hun denne prisutdelingen kan bidra til å synliggjøre feltet.
– Det er enorm konkurranse om forskningsmidler, og vi opplever sjeldent at revmatiske sykdommer blir prioritert. Ved å få denne anerkjennelsen, håper vi det vil bli mer synlig hvor viktig dette arbeidet er, slik at vi stiller litt sterkere når det kommer til å allokere midler i fremtiden, sier Wallenius.
Sanitetskvinnene skriver på sin nettside at de mener Østensen og Wallenius er verdige vinnere av prisen, og at de begge jobber i Sanitetskvinnenes ånd for å bedre kvinners livsvilkår og løfte kvinner med sykdommer og lidelser som går under radaren.
– Arbeidet deres går inn i et større kvinnhelseperspektiv hvor arbeidet for mer kunnskap og tilgang til likeverdige helsetjenester for alle fortsetter, skriver Sanitetskvinnene i sin artikkel om saken.