«HYSJ! Fortellinger om abort og seksualitet»

 
 

Visste du at Kongsvinger har et helt eget kvinnemuseum? Og var du klar over at de i disse dager har en utstilling om abort og seksualitet?

 

«Til alle tider og i alle land har kvinner tatt abort. Med utstillingen ønsker vi å bidra til mer kunnskap, bryte ned tabuer og åpne opp for samtaler om et tema som angår svært mange.» Det skriver Kvinnemuseet i Kongsvinger på sin nettside, om utstillingen «HYSJ! Fortellinger om abort og seksualitet» som åpnet 1. juni 2021.

 

Ifølge dem består utstillingen av fire ulike tematiske rom, de to hovedrommene har blitt kalt «Fortellingenes rom» og «Jordmoras skrivebord», mens de andre rommene har fått navnene, «Aktivistrommet» og «Når begynner livet». Kvinnemuseet har i løpet av de siste årene jobbet hardt med å samle inn historier fra kvinner og par som har delt sine opplevelser knyttet til svangerskapsavbrudd. Fortellingene kan både sees og høres, gjennom filmer eller lyttestasjoner. Alt som blir vist frem er anonymisert, og har blitt spilt inn av skuespillere.

 

For de som er interesserte i det historiske aspektet til abort i Norge, får man også en god innføring i aborthistorien vår via en tidslinje som strekker seg langs veggene i rommet.

 

«Til alle tider og i alle land har kvinner tatt abort. Med utstillingen ønsker vi å bidra til mer kunnskap, bryte ned tabuer og åpne opp for samtaler om et tema som angår svært mange.»

Kvinnemuseet

 

Helsepersonell spiller også en viktig rolle i utstillingen

«Jordmoras skrivebord» er delen av utstillingen som lar besøkende møte helsepersonells perspektiv når det kommer til abort.

 

«I skjermen på skrivebordet kan du se lege Berit Austveg og jordmor Eli Marie Skytteren fortelle om sine erfaringer fra arbeid med abortsøkende kvinner og med reproduktiv og seksuell helse. Ellers i rommet kan du lese om de to pionerene Katti Anker Møller og Elise Ottesen Jensen, "Ottar", som arbeidet for å spre kunnskap om seksualitet og prevensjon i Norge og Sverige på 1900-tallet. Du kan også lære om prevensjonsmidler, deres historie, utbredning og virkning.», står det på nettsiden til Kvinnemuseet.

 

Museet oppfordrer også alle besøkende til å kaste et blikk på «Myteknuseren», som har fått plass på veggen ved siden av «Jordmoras skrivebord».

 

Lær om kamper som har blitt kjempet, og fortsatt kjempes

Ellers har utstillingen også gitt rom til andre aspekter knyttet til abort. Som besøkende kan man få et innblikk i aktivisme og kampen for abortrettigheter. Noe er historisk mens andre deler ikke har rukket å bli historisk enda, da flere kamper fortsatt pågår rundt om i verden.

 

Kvinnemuseet har i tillegg til dette laget en del av utstillingen som tar for seg hva forskjellige kulturer og religioner mener når det kommer til befruktning av egg. Ifølge nettsiden deres er det her man får møte noen av de mørkeste sidene ved norsk aborthistorie.

 

Planlegger en digital versjon av utstillingen

«HYSJ! Fortellinger om abort og seksualitet» er laget gjennom et internasjonalt samarbeid med Sara Falkstad og Helene Karlsson fra kunstnergruppen OTALT som holder til i Arvika, Sverige. Dokumentasjonsarbeidet har blitt til gjennom et samarbeid med the International Association of Women’s Museums. Restriksjoner i forbindelse med pandemien har ført til at visse deler av utstillingen ikke er fullførte, men Kvinnemuseet håper å snart kunne få besøk av sine svenske samarbeidspartnere, slik at siste hånd kan bli lagt på verket.

 

I tillegg til dette ønsker de også å få ferdig en nettutstillingsversjon, som de forteller vil inneholde mange flere internasjonale fortellinger, og også være tilgjengelig på engelsk. Så løp og besøk utstillingen, eller gled deg til den kommer på nett!

Previous
Previous

Hysteri gratulerer våre nye folkevalgte

Next
Next

Behandling, men ikke behandling nok