Hørt om dette globale kvinnenettverket?
Kvinner innen global helse verden over har slått seg sammen og dannet et bredt, kvalifisert og inspirerende kvinnenettverk som ønsker å gi en stemme til alle innen helse, uavhengig av kjønn og annen tilhørighet. De er Women in Global Health.
Women in Global Health er et internasjonalt nettverk for kvinner med en faglig tilknytning til global helse. Leger, farmasøyter, administratorer, forskere, studenter og direktører. De er et nettverk og et møtested; et inkluderende forum som ønsker å gi kvinner muligheten til å bli sett, rekruttert og få en inngang til et stort faglig nettverk.
Vi har tatt turen for en prat med Ingeborg K. Haavardsson, lederen av WGH Norge og administrativ leder på Senteret for Global Helse ved Universitetet i Oslo. For Ingeborg har interessen for spørsmål rundt kvinners sikkerhet og likestilling vært en del av karrieren lenge. Jobben har i alle år holdt seg i nærheten av utvikling, fred og konflikt. Nå er det helse som står i sentrum.
– Jeg er så heldig at jeg får være med på å kunne fasilitere nye muligheter for dyktige kvinner. Det var ikke tvil i min sjel om at dette ville være en morsom og givende utfordring, sier Ingeborg.
Nye muligheter trengs åpenbart
I dag utgjør kvinner 25 prosent av alle lederstillingene innen global helse. Noe som er merkelig når kvinner samtidig utgjør hele 75 prosent av den totale globale helsearbeidsstyrken. Vi er ganske likestilte her til lands, men også i Norge kan ting bli bedre. Om vi tar oss øyeblikket til en ørliten digresjon, kan vi jo kikke på det fortsatt økonomiske gapet mellom menn og kvinner nasjonalt. Når vi snakker om gjennomsnittlig årlig bruttoinntekt, tjente kvinner sjarmerende 69 prosent av menns inntekt i 2018. Mørkere blir det når vi ser at kvinner i lederstillinger innen helse og servicesektoren kun tjener 80 prosent av lønnen til menn som sitter i de samme posisjonene.
Ingeborg holder til i Stjerneblokken bak Ullevål Sykehus. Universitetet huser for tiden nettverkets norske sekretariat. Korridorene er mørke i skyggen av augustsolen utenfor, men det er ikke mørkt. Det skinner av kvinnene vi møter på veien inn til Ingeborgs kontor. Hun er trygg og vennlig og tar seg tid til en prat med, og en introduksjon av, de vi støter på i gangene. Ingeborg er samfunnsviter i bunn, med en master i internasjonal konfliktløsning.
– Opprinnelig er jeg fra Billingstad i Asker, men har bodd på Skøyen i Oslo i mange år med min amerikanske mann, og våre tre døtre. Jeg har i alle år jobbet med internasjonale affærer relatert til krig, fred, utvikling og global helse fra kommunikasjons- og administrasjonssiden.
CV’en hennes inkluderer UDI, Kirkens Nødhjelp og Institutt for fredsforskning (PRIO). I 2016 tok hun spranget over til medisinsk fakultet på UiO.
– Kunnskap om biologiske forskjeller i menn og kvinners helse er viktig for likestilling mellom kjønnene, og ikke minst for kvinners helse. Jeg er ingen akademisk ekspert på området, men er derimot omringet av mye ekspertise på feltet.
Et pågående arbeid
Etter lanseringen av WGH sitt første nasjonale nettverk i Tyskland, var det den daværende direktøren for UiOs Senter for global helse, tyske Andrea S. Winkler, som ble oppfordret til å etablere det nasjonale nettverket i Norge. Sammen jobbet Andrea og Ingeborg frem nettverket, og hadde en fabelaktig lanseringsfest. Over 100 mennesker møtte opp i professorboligen i hagen til juridisk fakultet en novemberkveld i 2018. I dag leder Ingeborg nettverket med støtte fra en rådgivergruppe bestående av kompetente kvinner fra hele Norge.
– Siden den gang har det rullet og gått, det er et pågående arbeid kan man si.
Stiftelsen som etablerte seg i USA i 2015 blir stadig større, og er i dag blitt en global bevegelse med mer enn 35 000 støttespillere i over 90 land. Nå vokser den i en kontrollert, men jevn og stor fart. Women in Global Health har per i dag 24 offisielle WGH nasjonale nettverk som jobber sammen for å fremme likestilling. Kvinnenettverket bruker de blant annet til å påvirke myndighetenes synspunkter. Viktige saker om skjevheter og ulikheter rundt helse og sosialarbeid i bærekraftsmålene diskuteres også i internasjonale fora, som Verdens helseorganisasjon (WHO) og i FN.
– Under paraplyen, Gender Equity Hub skjer det også mange aktiviteter, fra sesjoner og paneler på ulike internasjonale konferanser, til å jobbe frem retningslinjer og artikler, forteller Ingeborg. Alt med et formål om å oppnå likestilling innen global helseledelse.
Engasjerte kvinner
WGH Norge består i dag av fagfolk og studenter med tverrfaglig bakgrunn innen global helse. Både akademikere og praktikere, fra både privat og offentlig sektor.
– Ved å gi våre medlemmer mulighet til å være med i en søkbar og tilgjengelig liste liggende på nettsidene våre, gir vi både oss selv, men også offentligheten en enkel mulighet til å finne nye samarbeidspartnere. Det kan for eksempel være nye og ukjente ressurspersoner til kurs, seminarer og andre engasjementer.
Akkurat nå jobber WGH Norge aktivt med planleggingen av sin årlige konferanse. Der tar de et dypdykk inn i helsetilstanden for kvinner i en postpandemisk verden, kvinnelig lederskap, og behovet for å jobbe sammen på tvers av kjønn. Konferansen, som skal være fysisk (hurra!), holdes i Trondheim 27.oktober.
Så langt i år har det blitt arrangert flere spennende webinarer, og WGH har også laget en egen intervjuserie på Youtube. «Afternoon tea conversations» presenterer karriereløpet til en rekke spennende kvinner, og flere skal det bli. WGH Norge jobber med flere tematiske arbeidsgrupper som kan engasjere medlemmene sine, blant annet den såkalte «COVID 50/50 gruppen», som produserer ulike pandemi-relaterte intervjuer og webinarer. De er fortsatt i vekst, og håper også å få på plass en mentorordning i løpet av de neste årene.
Så, hvem kan egentlig bli medlem? Vel, WGH Norge står med åpne armer for alle som vil tilhøre global helse-paraplyen. Både arbeidere, fagfolk og studenter fra akademia, fra det private eller offentlige, alle er velkomne. Med en medlemsmasse på 385 personer, og et eget påmeldingskjema på nettsidene sine, er det egentlig bare å melde seg inn.